top of page

Συμπεράσματα Ανάλυσης Υφιστάμενης Κατάστασης

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης είναι τα εξής:
    Ο δήμος Κυθήρων είναι ένας νησιωτικός δήμος. Εξαιτίας του όμορφου και ελκυστικού φυσικού περιβάλλοντος και της πλούσιας ιστορίας του νησιού έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός.
    Στο νησί κυριαρχούν οι δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα. 
    Ο τουρισμός υποστηρίζεται και από την έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, καθώς στο δήμο δραστηριοποιείται ένα πλούσιο δίκτυο φορέων. 
    Ο δήμος ξεχωρίζει για τα υψηλής ποιότητας γεωργικά προϊόντα που τα εξάγει, όπως το λάδι και το μέλι. Επίσης, από τα πιο γνωστά προϊόντα των Κυθήρων είναι το παξιμάδι.
    Ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας δεν έχει αναπτυχθεί σημαντικά και στηρίζεται κυρίως στις κατασκευές (οικοδομική δραστηριότητα) και στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων. 
    Χαρακτηριστικό των Κυθήρων είναι ο μεγάλος αριθμός των οικισμών και η ισόρροπη ανάπτυξη τους στο χώρο. Δεν υπάρχει κανένας μεγάλος οικισμός, που να μπορεί να χαρακτηριστεί αστικός, αλλά ένα πλήθος από μεσαίου μεγέθους οικισμούς που έχουν αστικά χαρακτηριστικά εξαιτίας της έντονης ανάπτυξης τριτογενών δραστηριοτήτων, ωστόσο διατηρούν ένα πολύ μικρό μέγεθος επιπέδου παραδοσιακού χωριού.
    Το νησί έχει πληγεί πάντως από την αστικοποίηση και έχει χάσει ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού του που έχει μεταναστεύσει στην Αθήνα, αλλά και σε περιοχές εκτός Ελλάδας, όπως η Αυστραλία.
    Η Χώρα των Κυθήρων έχει λειτουργική σχέση με το σύνολο της έκτασης του νησιού, καθώς έχει την αποκλειστικότητα σε κρίσιμες υπηρεσίες που αφορούν όλο το δήμο, ενώ αποτελεί και πόλο συγκέντρωσης τουριστών, αφού πολλές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν συγκεντρωθεί στα γραφικά σοκάκια του οικισμού, ενώ πάνω από τη χώρα δεσπόζει το Κάστρο που αποτελεί σημαντικό μνημείο του νησιού. 
    Ένας σημαντικός πόλος του νησιού που συγκεντρώνει αρκετές δραστηριότητες είναι και ο Ποταμός, ενώ και το Λιβάδι και η Αγία Μαρίνα αποτελούν πόλους συγκέντρωσης τουριστικών δραστηριοτήτων.
    Σημαντικός υπερτοπικός πόλος που συγκεντρώνει μετακινήσεις από το σύνολο του νησιού είναι και το Τριφύλλειο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού κοντά στον οικισμό Ποταμό (3 χλμ. νότια του οικισμού). Οι υπόλοιπες υποδομές υγείας είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες στο νησί.
    Τα Κύθηρα εντάσσονται στη γεωγραφική εμβέλεια της Αθήνας για τις δραστηριότητες που δε μπορούν να καλυφθούν στα όριά του νησιού, όπως Πολεοδομία, Πρωτοδικείο και Εφετείο, αλλά και υπηρεσίες που στεγάζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Πειραιά. 
    Η σύνδεση του νησιού με την Πελοπόννησο (οικισμός Νεάπολης) είναι ικανοποιητική με δύο δρομολόγια την ημέρα τους θερινούς μήνες και ένα δρομολόγιο την ημέρα την υπόλοιπη περίοδο, ωστόσο η απευθείας σύνδεση με τον Πειραιά γίνεται μόνο με δύο δρομολόγια την εβδομάδα. Υπάρχει απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση και με το Γύθειο που βρίσκεται πιο κοντά στη Σπάρτη μία ημέρα την εβδομάδα και τρία δρομολόγια την εβδομάδα συνδέουν τα Κύθηρα με την Κρήτη.
    Στο νησί δε λειτουργεί κανένας τρόπος συλλογικής μεταφοράς και η μοναδική επιλογή των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού είναι η χρήση ιδιωτικού οχήματος ή η ενοικίαση οχήματος. Το μικρό μέγεθος των οικισμών κάνει τη λειτουργία δημόσιας συγκοινωνίας μη ανταποδοτική τους χειμερινούς μήνες. 
    Υποδομές για ποδήλατα δεν υπάρχουν σε όλη την έκταση του δήμου, ενώ η χρήση του ποδηλάτου είναι ελάχιστη. 
    H Χώρα των Κυθήρων και το Καψάλι διαθέτουν περιφερειακό οδικό άξονα οπότε η διαμπερής κυκλοφορία δε διέρχεται αναγκαστικά από το εσωτερικό του οικισμού. Στη Χώρα και στο Μυλοπόταμο υπάρχει και μεγάλος χώρος στάθμευσης έξω από τον οικισμό. 
    Οι περισσότεροι οικισμοί και ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται πάνω στον κύριο οδικό άξονα του νησιού Χώρα – Αγία Πελαγία (π.χ. Λιβάδι, Άνω Λιβάδι, Τσικαλαριά, Καρβουνάδες, Αρωνιάδικα) αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της συνύπαρξης των πεζών με οχήματα που κάνουν διαμπερείς κινήσεις και κινούνται με υψηλές ταχύτητες. 
    Ο φόρτος οχημάτων σε όλο το νησί είναι μικρός. Περίπου 330 οχήματα ανά ώρα μετρήθηκε μέγιστος φόρτος στην πρόσβαση από το νότο προς το βορρά στην κεντρική διασταύρωση του νησιού στα Αρωνάδικα, δηλαδή περίπου 1 όχημα ανά 11 δευτερόλεπτα, ενώ σε όλες τις άλλες προσβάσεις σε όλους τους κόμβους που μετρήθηκαν οι φόρτοι ήταν σημαντικά χαμηλότεροι. 
    Το οδικό δίκτυο παρουσιάζει αρκετά σημεία επικινδυνότητας και σχεδόν όλες οι διασταυρώσεις είναι αδιαμόρφωτες αυξάνοντας την περιοχή τομής μεταξύ των κινήσεων στον κόμβο.
    Το νησί διαθέτει ένα σημαντικό δίκτυο από μονοπάτια μήκους περίπου 580 χλμ. που ενώνουν τους οικισμούς και τα σημεία ενδιαφέροντος μεταξύ τους. Τα 100 περίπου χλμ. έχουν αναδειχθεί και είναι σηματοδοτημένα από το δήμο και την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας και είναι εύκολο κάποιος να ακολουθήσει την πορεία τους. 
    Πάνω στους οδικούς άξονες οι υποδομές για τους πεζούς απουσιάζουν ή δεν είναι επαρκείς.

bottom of page